Doživi istočnu Srbiju
5 - 8. avgusta!

A sad se spremi za veliku avanturu na istoku… Vodimo te u osvajanje Rtnja da vidiš njegove senke u zoru sa vrha. Tu ćemo na brzaka zgotiviti jedan planinarski doručak dok se vi fotkate. Sunce ćemo ispratiti na počinak iz Lazarevog kanjona, prepunog špilja, vidikovaca, izvorišta…  Vodimo vas i u Bogovinsku pećinu, na čudesan vodoskok Prskalo, na izvor Crnog Timoka, Romulijanu…. 

Pazi sad!!! Sve ovo možeš videti i iz ptičje perspektive. Za to imamo avion i turu koja obuhvata let iznad istočne Srbije. Opet vidiš sve, ali sa olimpske visine. Dobro zvuči, a?

A može još luđe i još zabavnije. Ako želiš još veću avanturu, može i skok iz aviona. Tu će biti i instruktori, ali i padobrani, za sada nedostaju samo padobranci.

Hrana samo po receptima naših staramajki. A za piće, toplo preporučujemo ‘ladnu domaću rakiju i domaće vino. Samo je pivo poludomaće, tu iz okoline – zaječarsko 

Ako si raspoložen sad ćemo na detaljnije informisanje…

Plan i program:
 

Petak – Dolazak od 12h. Nakon smeštaja u apartman, kafe i domaće rakijice sa rtanjskim čajem, u 14h krećemo u laganu šetnju kroz šumicu do vidikovca koji je udaljen oko 2km i sa kog se pruža prelepi pogled na Rtanj. Na vidikovcu će biti organizovan ručak. Po povratku u Konak, druženje nastavljamo u netaknutoj prirodi južnog dela kučajskih planina, tačnije u Lazarevom kanjonu. Popodne je rezervisano za uživanje u njegovim stazama i vidikovcima sa kojih se pruža fantastičan pogled na sam kanjon. Po povraku nas očekuje večera i odmor.

U subotu ćemo poraniti i probuditi se sa prvim petlovima. Doručkovati i krenuti u avanturu do vrha Rtnja, južnom stranom. Očekuje nas staza dužine 7km do vrha Šiljak i visinska razlika oko 1000 m. Vreme koje ćemo provesti na ovom, sada već nadaleko čuvenom, usponu je oko 6 sati. Po silasku sa planine obići ćemo mesto poznatije kao Drevno izvorište energija i prikupiti istu za ostatak avanture. Nakon što se napunimo pozitivnom energijom, put nastavljamo do rtanjske reke Mirovštice, gde je organizovan ručak i zasluženi odmor. U popodnevnim časovima biće organizovan fakultativni izlet do Feliks Romulijane, ostataka rimske carske palate. Večera u smeštaju.

Nedelja je dan za fakultativne izlete po izboru. Svako od gostiju će moći da izabere 1 od 4 izleta.
1. Pešačka tura i piknik ispod vodopada Prskalo. Ovaj prelepi vodopad je, osim što je impresivan, poznat i po svojoj nepristupačnosti, tako da se kreće u ranim jutarnjim časovima. Očekuje nas oko sat vremena vožnje autom i nakon toga 10km pešačenja do vodopada. O prirodi koja je ovako sakrivena Vam nećemo ni pisati. Ostavljamo Vam da je doživite. Cena izleta je 15€ po osobi.
*ovaj izlet je moguće ostvariti ukoliko tog dana vojska ne bude imala vežbe na Pasuljanskim livadama.
2. Vožnja kvada po obroncima Rtnja, tura za sve avanturiste i ljubitelje ovih četvorotočkaša. Kreće se iz naselja Rtanj do Sesalačke pećine i nazad. Ova adrenalinska vožnja traje oko sat i po, plus vreme koje Vam je potrebno da napravite fotke na mestima stvorenim za to. Cena ovog izleta je 60€ po kvadu.
3. i 4. izlet se održavaju na sportskom aerodromu Davidovac i ovo je prilika koju čekate celog života da Vam se ukaže. Izlet broj 3 je let avionom iznad istočne Srbije, a izlet broj 4 je skok padobranom sa instruktorom. Bićemo gosti iskusnim instruktorima, koji će nam pomoći da ovo bude Vaš najbolji odmor u Srbiji! Cena leta avionom iznad istočne Srbije je 60€, a skoka padobranom sa instruktorom je 205€ po osobi, a kao poklon dobijate go:pro snimak i fotografije Vašeg skoka.
*pri rezervaciji je obavezno navesti koji fakultativni izlet birate od ponuđenih.
Po završetku fakultativnih izleta utiske sumiramo na izvoru Crnog Timoka poznatijem kao Pećura, uz ručak i piće koje hladimo na samom vrelu. Sledi odmor u Konaku. Verujemo da će Vašim mišićima prijati boravak u đakuziju. Uveče se družimo uz vatru i večeru.

U ponedeljak, nakon doručka i izlaska iz apartmana, krećemo do Bogovinske pećine gde nas čekaju ljudi iz turističke organizacije, koji će nam predstaviti samu pećinu i biti naši vodiči. Ovde se i završava naše druženje, a upravo će Koncertna dvorana pećine učiniti naš rastanak najlepšim mogućim, do neke nove prilike i nove avanture!

Plan:
 

Petak
Od 12h dolazak u Konak/Bajku
14h – sastanak u Konaku i šetnja do vidikovca
14:30h – ručak
16:30h – Lazarev kanjon
20:30h – večera

Subota
6:30h – doručak
7:30h – uspon na Rtanj
14:00h – drevno izvorište energija
15:00h – ručak
18:00h – fakultativni izlet Feliks Romulijana
20:00h – večera

Nedelja
Doručak
Fakultativni izleti – vodopad Prskalo, vožnja kvada, let iznad istočne Srbije i skok padobranom sa instruktorom
14h – ručak i odmor na izvoru Crnog Timoka
20h – večera i druženje uz vatru u Konaku

Ponedeljak
8h – doručak
10h – Bogovinska pećina

Šta Vam je sve potrebno za uspon:
– Udobna obuća
– 2l vode po osobi
– 2 rezervne majice
– Zaštita od sunca (kačket, krema za sunčanje…)
– Puna baterija na telefonu
– Sendvič i čokoladica
– Planinarski štapovi
– Vedar duh 

Avantura Doživi istočnu Srbiju je organizovana za mali broj ljudi, te će naša družina brojati između 10-15 članova!

Kapacitet i cena
Svi učesnici avanture biće smešteni na dve lokacije – Rtanjski konak i Rtanjska bajka.

Rtanjski konak:
Apartman 1
6 osoba – 147€ po osobi
5 osoba – 151€ po osobi
4 osobe – 162€ po osobi

Apartman 2
4 osobe – 152€ po osobi

Apartman 3
2 osobe – 168€ po osobi


Rtanjska bajka:
Apartman 1
2 osobe- 168€ po osobi

Apartman 2
2 osobe- 168€ po osobi

Apartman 3
2 osobe- 168€ po osobi

Apartman 4
4 osobe 152€ po osobi


U cenu su uračunati : smeštaj u seoskom turističkom domaćinstvu Rtanjski konak/ Rtanjska bajka – tri noćenja, hrana – 9 obroka, vodiči za Živadinov vidikovac, Lazarev kanjon, uspon na Rtanj, ulaznica i vodič za Bogovinsku pećinu, boravišna taksa.
U cenu nisu uračunati: fakultativni izleti.